Εγγραφές μαθητών (Π.Δ. 104/1979)

  1. Οι εγγραφές γίνονται από 20 έως 30 Ιουνίου και από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου.
  2. Ο μαθητής εγγράφεται από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του.
  3. Σε περίπτωση διάστασης των γονέων θα πρέπει να δηλωθεί υπεύθυνα ποιός έχει την γονική επιμέλεια.
  4. Ο κηδεμόνας δηλώνει την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας του καθώς και αριθμό τηλεφώνου κατοικίας και χώρου εργασίας ή κινητό, για να υπάρχει άμεση δυνατότητα επικοινωνίας σε περίπτωση που αυτό υποβάλλεται.
  5. Οι εγγραφές αλλοδαπών (Ν. 2910/2001).  Οι αλλοδαποί εγγράφονται στα Γυμνάσια και υποχρεωούνται της ελάχιστης σχολικής φοίτησης.
  6. Όλοι οι μαθητές καταθέτουν πρόσφατα πιστοποιητικά για επικαιροποίηση των στοιχείων.  
Μετεγγραφές μαθητών (Π.Δ. 104/79 άρθρο 15)
Γίνονται μετά από αίτηση του κηδεμόνα από τηνέναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και 30 Μαρτίου κάθε έτους. Γιασημαντικούς λόγους (ματακίνηση στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων) μέχρι και 15 μέρες πριν την έναρξη των προαγωγικών και απολύτηριων εξετάσεων κατόπιν έγκρισης του Διευθυντή Δ/θμιας Εκπ/σης.

Απουσίες μαθητών
Η φοίτηση των μαθητών πρέπει να είναι τακτική και η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων ανελλιπής και όχι επιλεκτική. Οι απουσίες των μαθητών και οι συνέπειες αυτών, όπως προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία είναι ένα σοβαρότατο θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται από κοινού από το σχολείο και την οικογένεια.Το έλλειμμα στην παρακολούθηση, πέρα από ένα ορισμένο αριθμό απουσιών δημιουργεί εκπαιδευτικό κενό και συνεπώς την ανάγκη για την επανάληψη της τάξηςαλλά και παιδαγωγικά παγιώνει στην συνείδηση του μαθητή την αντίληψη ότι η εργασία και η συνέπεια στις υποχρεώσειςδε συγκαταλέγονται στις αρετές των ανθρώπων.
Η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως:
Επαρκής (Π.Δ. 485/83 Υ.Α. Γ2/2209/18-03-98, Π.Δ. 60/60, Π.Δ. 50/08) χαρακτηρίζεται η φοίτηση στην περίπτωση η οποία:
α) Το σύνολο των απουσιών του μαθητή, που σημειώθηκαν κατά το λήγον διδακτικό έτος, δεν υπερβαίνει τις πενήντα (50), ανεξάρτητα από τους λόγους πραγματοποίησης τους.
β) Το σύνολο των απουσιών του μαθητή δεν υπερβαίνει τις εκατόν δεκατέσσερις (114), από τις οποίες οι πάνω από τις πενήνητα (50) είναι δικαιολογημένες ή οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται σύμφωνα με το άρθρο 3 του Π.Δ. 485/83 (ΦΕΚ184 Α').
    Κατ' εξαίρεση, ο Σύλλογος των Διδασκόντων κάθε Σχολείου με ειδική πράξη χαρακτηρίζει ως επαρκή την φοίτηση μαθητή που σημείωσε από εκατό δεκα πέντε έως εκατό εξήντα τέσσερις (115-164) απουσίες, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι απουσίες πάνω από τις πενήντα (50) είναι δικαιολογημένες και οφείλονται σε ασθένεια που βεβαιώνεται από δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα ή σχολιατρική υπηρεσία ή από οποιοδήποτε ιδιώτη γιατρό και η επίδοση του κρίνεται  ιδιαίτερα ικανοποιτική. Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική κρίνεται στην προκείμενη περίπτωση η επίδοση του μαθητή όαν ο γενικός μέσος όρος της προφορικής βαθμολογίας (Γ.Μ.Ο.), όπως προκύπτει από το άθροισμα των Μ.Ο. των τριών τριμήνων διαιρούμενο με τον αριθμό των διδασκομένων μαθημάτων, είναι τουλάχιστον δεκαπέντε (15) πλήρες και η διαγωγή του κοσμιότατη.
γ) Για μαθητές με προβλήματα υγείας (σακχαρώδη διαβήτη, αιμορροφιλία, μικροδρεοανική αναιμία )  προσαυξάνεται το όριο των απουσιών σύμφωνα με την Υ.Α. Γ2/2209/18-03/98, τις Γ2?339?21-01-91 και Γ2/49918/19-05-05 εγκυκλίους του Υ.Π.Δ..Β.Μ.Θ.
δ) Στην περίπτωση μαθητών αθλητών που συμμετέχουν σε συγκεκριμένες διοργανώσεις (διεθνείς, πανελλήνιους αγώνες) με βεβαίωσης της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι πραγματοποιούμενες απουσίες θεωρούνται ως μη γενόμενες (Υ.Α. Γ2/34293/13-04-2002)

Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ως επαρκής, προσέρχονται κανονικά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Μαΐου - Ιουνίου.

Ανεπαρκής (Π.Δ. 485/83, Π.Δ. 60/60, Π.Δ. 50/08) χαρακτηρίζεται η φοίτηση μαθητή που σημείωσε πάνω από πενήντα (50) απουσίες και δεν εμπίπτει σε καμία από τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.

Οι μαθητές των οποίων η φοίτηση χαρακτηρίζεται ανεπαρκής, είναι υποχρεωμένοι να επαναλάβουν τη φοίτηση στην ίδια τάξη.


Δικαιολόγηση απουσιών (Π.Δ. 485/83, Π.Δ. 60/06, Π.Δ. 50/08)

    Σύμφωνα με το Π.Δ. 485/83, άρθρο 3 παράγραφος 5, εδάφιο α(ΦΕΚ 184/Α/21-12-1983), σε καμία περίπτωση δε θεωρούνται δικαιολογημένες απουσίες μαθητών που πραγματοποιούνται χωρίς την άδεια του Διευθυντή του σχολείου σε ώρες του ημερίσιου προγράμματος λειτουργίας του, μεμονομένες ή συνεχείς.
    Εαν ο μαθητής, λόγω έκτατης ανάγκης, χρειαστεί να απουσιάσει κάποιες ώρες στη διάρκεια της μέρας, πρέπει να ακολουθηθεί η εξής διαδικασία: Ο κηδεμόνας ενημερώνει την ίδια ημέρα τη διεύθυνση του Σχολείου και ο μαθητής περνά από το γραφείο του Διευθυντή και κατά την αποχώρηση αλλά και κατά την επιστροφή του στο σχολείο. Οι απουσίες αυτές δικαιολογούνται.

Οι απουσίες δικαιολογούνται:

1) Με αίτηση του κηδεμόνα (μέχρι δέκα μέρες τον χρόνο, με την προϋπόθεση ότι οι συνεχόμενες μέρες δεν θα είναι περισσότερες από δύο)

2) Με βεβαιώση δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού που να πιστοποιεί το είδος και την διάρκεια της ασθένειας, ανεξαρτήτως ημερών και συνέχειάς τους, αρκεί οι απουσίες να μην υπερβαίνουν τις εκατόν δέκα τέσσερις (114) ετησίως.

Η δικαιολόγηση των απουσιών πρέπει να πραγματοποιείται εντός δέκα ημερών από την επιστροφή του μαθητή στο σχολείο.